Is een bord verplicht bij camerabewaking?

Camerabewaking wetgeving

Met camera’s kun je alles perfect in de gaten houden. Denk hierbij aan gebouwen, huizen, auto’s of de bouwplaats. Daarnaast wordt cameratoezicht ook ingezet in steden en op de wegen. Vaak dienen camerabeelden als bewijslast bij overtredingen en misdrijven. Maar mag je zomaar een camera plaatsen, of moet je hiervoor een bord op hangen om personen op de hoogte te brengen? In dit blog lees je of je verplicht bent een bord te plaatsen bij cameratoezicht.

Inhoud van dit artikel

Maak kenbaar dat ergens een camera hangt

Als je een camera gebruikt in de openbare ruimte, dan ben je verplicht om voorbijgangers te waarschuwen voordat zij in beeld zijn. Dit kan door bijvoorbeeld de camera op te hangen zodat deze direct gespot wordt bij binnenkomst. Echter raden wij aan om bij binnenkomst op je terrein of gebouw al direct duidelijk te maken dat er camera’s hangen, door middel van onderstaande camerabewaking borden. Dan is het direct voor iedereen duidelijk. (Blog gaat verder onder producten)

Vanaf:  59,00 excl. btw
Vanaf:  44,00 excl. btw
Vanaf:  44,00 excl. btw

Camerabewaking op de werkvloer en in winkels

Cameratoezicht op de werkvloer en in winkels is alleen toegestaan als het echt nodig is. Denk hierbij aan bescherming tegen diefstal, beschadiging of vanwege de veiligheid. De eigenaar van de winkel of het bedrijf is veprlicht om duidelijk kenbaar te maken dat er videobewaking is. Wordt dit niet kenbaar gemaakt? Dan is de eigenaar in overtreding.

Er is hiervoor echter één uitzondering. Wanneer op een plaats veel gestolen wordt, mag de eigenaar er voor kiezen om gebruik te maken van cameratoezicht zonder melding. Dit is alleen toegestaan als het niet mogelijk is om de diefstal tegen te houden op een andere manier. Op de website van de Autoriteit persoonsgegevens kun je meer lezen over videobewaking op dit gebied,

Camera’s op privéterrein

Iedereen kent de Ring deurbel wel met zijn irritante geluidsignaal, maar de deurbel werkt wel perfect. Het is gewoon toegestaan om camera’s op je eigen terrein op te hangen, of bijvoorbeeld gebruik te maken van een videodeurbel. Wel moet je er voor zorgen dat je zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van deren, zoals voorbijgangers en buren. Dit geldt uiteraard ook andersom.

De belangrijkste regel is dat je enkel je eigen terrein en bezittingen mag filmen. Het is dus niet toegestaan om zomaar de openbare weg te filmen. Uiteraard ontkom je hier niet altijd aan dus het is geen probleem als je een stuk van de straat filmt als het niet anders kan.

Bij camerabewaking is een bord dus verplicht

Zoals je hierboven hebt gelezen ben je altijd verplicht om anderen op de hoogte te brengen van camerabewaking, tenzij je enkel je eigendom filmt. Met onze camerabewaking borden kun je een hoop ellende voorkomen. Zeker omdat bewijsmateriaal mogelijk ongeldig wordt verklaard als ergens niet is aangegeven dat er gefilmd wordt. Ook helpen camerabewaking borden preventief. Als onbevoegden zien dat er camera’s hangen, zullen ze wel drie keer nadenken voordat ze overgaan tot actie.