Wetgeving uitrit / inrit vrijlaten bord

Uitrit vrijlaten bord

Een veel gezien bord in woonwijken en bij garages is het “uitrit vrijlaten” bord, wat bestuurders moet attenderen op het feit dat er niet geparkeerd mag worden bij of voor een oprit. De uitrit vrijlaten borden hebben geen enkele juridische grond, omdat je sowieso al nooit voor een uitrit mag parkeren. Deze borden dienen voornamelijk als waarschuwing.

Inhoud van dit artikel:

Inrit of uitrit bij een parkeervak

Veel woonwijken hebben naast de openbare weg diverse parkeervakken, waar je uiteraard mag parkeren. Dit parkeerrecht komt echter te vervallen wanneer er spraken is van een inrit of uitrit. In de meeste gevallen is het parkeervak dan voorzien van een kruis, zodat duidelijk is dat parkeren niet wenselijk is. Een uitrit vrijlaten bord kun je gebruiken ter verduidelijking.

(Tekst gaat verder onder de producten)

Wat te doen als iemand voor mijn uitrit parkeert?

Wanneer iemand voor je uitrit parkeert, is dit erg vervelend. Je kunt immers niet meer met je auto de uitrit gebruiken. Ook kan het voorkomen dat bestuurders parallel aan de uitrit parkeren waardoor je vrijwel niet meer een normale bocht richting de straat kunt maken.

Wanneer dit gebeurt, kun je contact opnemen met de BOA’s (Buitengewoon Opsporing Ambtenaar) van je gemeente. Zij komen polshoogte nemen en kunnen hiervoor een bekeuring uitschrijven. Als de bestuurder niet gevonden kan worden kunnen zij ook overgaan tot het wegslepen van de auto die de inrit of uitrit blokkeert. In het weekend of in de avond kun je vaak bellen met het 0900-8844 nummer van de politie.

Bij terugkerende overlast van foutparkeerders kun je het beste in gesprek gaan met je gemeente voor een permanentere oplossing.

Mag ik voor mijn eigen uitrit parkeren?

Nee, je mag niet zelf voor je eigen uitrit parkeren. Wanneer we kijken naar de verkeersregens (RVV 1990), dan staat in artikel 24, lid 1b het volgende:

“De bestuurder mag zijn voertuig niet parkeren voor een inrit of een uitrit”

Het maakt dus niet uit of de uitrit bij je huis hoort, er voor parkeren mag niet.

Conclusie wetgeving uitrit vrijhouden bord

Juridisch heeft het bord dus geen enkele waarde. Dit geldt overigens ook over de juridische grondslag van het wegsleep regeling bord. Wanneer het een eigen terrein betreft raden wij aan om altijd het bord artikel 461 verboden toegang te gebruiken.