Is een verzamelplaats bord verplicht?

Verzamelplaatsborden

Is een verzamelplaats bord verplicht en heb je een vergunning nodig?

Laten we als eerste voorop stellen dat een verzamelplaats bord geen officieel verkeersbord is. Daarnaast is het ook geen straatmeubilair. Het is dus niet verplicht om je verzamelplaats te voorzien van een verzamelplaats bord, maar wij adviseren dit wel altijd om te doen. Mensen weten dan altijd waar ze naar toe moeten in het geval van een evacuatie.

Inhoud van dit artikel:

Populair
Vanaf:  59,00 excl. btw

Een verzamelplaats bord plaatsen op eigen terrein

Heb je voldoende eigen terrein, iets verder van je gebouwen af? Dan is dat de beste plek voor een verzamelplaats. Des te meer omdat je hierbij geen rekening hoeft te houden met de gemeente of andere partijen. Je bent immers vrij om een verzamelplaats met bord op je eigen terrein te plaatsen. Werken er veel mensen in het bedrijf? Dan zijn meerdere verzamelplaatsen ook een optie. Huur je het terrein? Bel dan de eigenaar op, die zal dit waarschijnlijk geen enkel probleem vinden omdat het om de veiligheid van mensen gaat.

Heb je een vergunning nodig voor een verzamelplaats?

Per gemeente verschilt het of er een vergunning nodig is om een verzamelplaats bord te plaatsen. De ene gemeente verwijst je naar een omgevingsloket, zodat je een vergunning kunt aanvragen. De andere gemeente ziet het weer als straatmeubilair. Het lijkt dus alsof het niet helemaal duidelijk is of je een vergunning aan moet vragen voor een dergelijk bord. Is er een andere eigenaar dan de overheid? Neem dan gewoon contact op met de terreinbeheerder.

Geen ruimte voor een verzamelplaats?

Heb je geen ruimte voor een verzamelplaats? Kies dan bijvoorbeeld een opvallend punt uit iets verder van het gebouw of terrein, maar zorg er wel voor dat iedereen weet dat dit ook daadwerkelijk een verzamelplaats is. Ook kun je in contact gaan met naastgelegen bedrijven. Wellicht hebben zij meer mogelijkheden of kan er een centrale verzamelplaats gemaakt worden, waar meerdere bedrijven gebruik van kunnen maken.

Het is dus geen verplichting om een verzamelplaats bord te plaatsen, maar wij adviseren dit wel. Dit maakt gevaarlijke situaties voor iedereen duidelijker. Ook al is de procedure met de gemeente lastig, denk aan de veiligheid van jezelf, werknemers en iedereen op het terrein.