Artikel 461 uitleg, rechten en plichten

Artikel 461 borden

Op onze verboden toegang borden kom je vaak Artikel 461 tegen in de volgende vorm: “ART. 461 WETB. V STRAFR. Dit geeft eigenlijk aan, dat je ergens niet mag komen en het ook strafbaar is volgens Artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht.

Inhoud van dit artikel:

Wat betekent Artikel 461 eigenlijk?

Als we kijken naar het Wetboek van Strafrecht, dan komen we bij artikel 461 letterlijk tegen: “Hij die, zonder daartoe gerechtigd te zijn, zich op eens anders grond waarvan de toegang op een voor hem blijkbare wijze door de rechthebbende is verboden, bevindt of daar vee laat lopen, wordt gestraft met een geldboete van de eerste categorie.

In gewoon Nederlands staat er simpelweg dat je ergens niet mag komen en er ook geen vee mag laten lopen. Wel moet duidelijk kenbaar worden gemaakt, met bijvoorbeeld een  verboden toegang bord.

Vanaf:  44,00 excl. btw
Vanaf:  44,00 excl. btw
Vanaf:  44,00 excl. btw
Ontwerp zelf
Vanaf:  59,00 excl. btw
ontwerp zelf
Vanaf:  49,00 excl. btw
Vanaf:  44,00 excl. btw

Hoe hoog is de boete voor Artikel 461?

Voor het overtreden van Artikel 461 kun je dus geldboete krijgen van de eerste categorie. De boete voor het overtreden van Artikel 461 is maximaal €435, exclusief administratiekosten. Wel kan het zijn dat de agent in kwestie je een lagere boete geeft. Je zult waarschijnlijk niet direct de volle mep hoeven te betalen als je ergens per ongeluk bent waar je niet mag zijn.

Boete artikel 461 voor kinderen

Voor kinderen en tieners tot 16 jaar zijn boetes altijd de helft lager. Een kind kan dus een boete krijgen van maximaal €217,50 voor het overtreden van Artikel 461. Uiteraard komen hier de administratiekosten nog bij.

In bezwaar gaan tegen boete voor artikel 461

Heb je een boete gekregen voor artikel 461 en ben je het daar niet mee eens? Ga dan in bezwaar tegen je boete voor Artikel 461. Op de boete die je hebt ontvangen van de politie staat uitgelegd  hoe je bezwaar kunt maken.

Mag iedereen een verboden toegang bord ophangen met artikel 461?

Jazeker! Als jij een (omheind) terrein hebt mag je hier zeker een artikel 461 bord ophangen. Deze kom je vaak tegen bij bedrijventerreinen en scholen, maar je mag je tuin ook gewoon voorzien van een artikel 461 bord.

Welke rechten geeft een Artikel 461 bord?

Heb je ergens een verboden toegang bord opgehangen? Dan betekent dit dat je voldoende kenbaar hebt gemaakt dat dit privé terrein is en niemand zich hier ongevraagd mag bevinden. Als iemand zich toch op je terrein bevindt, is die persoon strafbaar en kun je met een gerust hart de politie bellen.